مقالات

راهنمای تفسیر آزمایش کامل خون

برای شما هم پیش‌آمده که تلاش کنید تا از نتایج آزمایش خون خود مطلع شوید. بهترین کار مراجعه به پزشکتان است که توصیه‌های لازم را به شما خواهد داشت.

خیلی از افراد پس از انجام آزمایش‌های پزشکی و دریافت برگه نتایج، علاقه‌مندند پیش از بازگشت نزد پزشکشان برای مطلع شدن از معنا و مفهوم اعداد و حروف اختصاری متعدد و ظاهراً عجیب‌وغریب، بدانند که حداقل برخی از این حروف و اعداد به چه امری اشاره دارد.

تفسیر آزمایش کامل خون یکی از مواردی است که اکثر مردم به دنبال کسب آگاهی از آن هستند. باکمی آگاهی و مرور برخی صفحات سایت‌ها و مجلات پزشکی می‌توان اطلاعات خوبی را در جهت تفسیر آزمایش کامل خون کسب نمود اما بازهم باید با پزشک مربوطه و متخصص هماهنگ و مرتبط باشید.

آزمایش خون متداول‌ترین و فراگیرترین آزمایش در جهت تشخیص دقیق برخی بیماری‌هاست که امروزه در اقصی نقاط جهان و یا حتی در کشورهای جهان‌سومی هم انجام می‌شود. آزمایش خون در شناخت سریع‌تر امراض موجود در بدن انسان کمک چشم‌گیری می‌کند از این رو پزشکان به تمامی افراد در سنین مختلف پیشنهاد می‌کنند تا آزمایش خون را هر شش ماه یا یک سال یک‌بار برای بررسی وضعیت سلامت خود انجام دهند.

تفسیر آزمایش کامل خون کار ساده‌ای نیست و نیاز به اطلاعات جانبی کافی دارد. آزمایش خون به اندازه‌گیری دقیق تعداد سلول‌های خونی می‌پردازد. ممکن است از خود سؤال کنید چرا پزشکان به همه پیشنهاد این آزمایش را داده‌اند؟ از آنجایی که امراض موروثی و یا دیگر بیماری‌ها من‌جمله سرطان با توجه به زندگی پر استرس، عادت‌های غلط در تغذیه، آلودگی هوا، کنار گذاشتن ورزش و کم‌تحرکی و … ممکن است در بدن افراد سالم بعد از سالیان پیدا شود بنابراین باید به این توصیه احترام گذاشت.

کاربرد آزمایش خون

یکی از آزمایش‌هایی که کاربرد زیادی دارد، آزمایش خون است. از این آزمایش می‌توان در بررسی مواردی مثل:

  • وضعیت کلی سلامت بدنی
  • احتمال ابتلا به عفونتی خاص
  • عملکرد ارگان‌های مختلف بدن مثل کبد و کلیه
  • بیماری‌های مختلف ژنتیکی فرد

استفاده نمود. با انجام این آزمایش به‌صورت دوره‌ای و منظم می‌توان اطلاعات جامع و کاملی در مورد بیماری‌های احتمالی‌تان ارائه کرد.

نکاتی که در انجام بهتر آزمایش خون باید به آن توجه داشت:

بهتر است آزمایش خون در ساعات اولیه روز انجام شود. البته این موضوع به نوع آزمایش خون هم بستگی دارد. در بعضی آزمایش‌ها فرد باید ناشتا باشد یا در برخی اوقات ساعت مشخصی برای گرفتن آزمایش خون توسط پزشک توصیه می‌شود همچنین 12 یا 48 ساعت قبل از آزمایش باید از خوردن بعضی داروها و مکمل‌ها پرهیز کرد بنابراین پیش از گرفتن برگه آزمایش با پزشک خود در این موارد مشورت نمایید.

ورزش و اضطراب هم می‌تواند در نتیجه آزمایش مؤثر باشد. مثلاً در برخی آزمایش‌ها فرد باید شب قبل از آزمایش خواب راحتی داشته باشد و دچار نگرانی و استرس نباشد همین‌طور بهتر است قبل از انجام آزمایش خون 10 الی 15 دقیقه در آزمایشگاه استراحت کنید تا سطح مواد در بدن شما به پایداری برسد و نتیجه بهتری از آزمایش بگیرید. می‌توان آزمایش خون را بسته به نوع بیماری به چند دسته تقسیم کرد که چند مورد از آن را به‌اختصار در ذیل توضیح می‌دهیم.

موارد کلیدی زیر، راهنمایی است برای تفسیر آزمایش کامل خون:

آزمایش CBC : در این آزمایش که از ساده‌ترین تست‌های خونی است می‌توان میزان HCT (هماتوکریت)، HGB (هموگلوبین)، RBC (گلبول‌های قرمز)، WBC (گلبول‌های سفید)، PLT (پلاکت)، MCHC (غلظت متوسط هموگلوبین)، MCH (وزن متوسط هموگلوبین)، MCV (حجم متوسط هموگلوبین) را بررسی کرد که هریک از این فاکتورها را به‌طور مختصر توضیح داده‌ایم. توجه به موارد کلیدی زیر که در برگه آزمایش قابل رویت است می‌تواند شما را در تفسیر آزمایش کامل خون راهنمایی نماید:

HCT (هماتوکریت): این فاکتور در آزمایش خون مقدار گلبول قرمز خون را مشخص می‌کند. مقادیر طبیعی HCT در خانم‌ها باید بین 42 تا 52 درصد که البته در خانم‌های باردار 33 درصد است و در آقایان 37 تا 47 درصد است. بالا بودن این مقدار (بیش از 60 درصد) می‌تواند نشان‌دهنده سوختگی، اسهال شدید، از دسن دادن آب و تولید بیش‌ازحد گلبول قرمز باشد؛ پایین بودن آن (کمتر از 15 درصد) نشان‌دهنده بیماری‌هایی نظیر پرکاری تیروئید، نارسایی مغز، کبدی و… است.

WBC (گلبول‌های سفید): این فاکتور نشان‌دهنده گلبول‌های سفید خون است. گلبول‌های سفید که به آنها سرباز بدن هم گفته می‌شود نقش دفاعی در بدن دارند. مقدار طبیعی WBC در بزرگسالان و کودکان بالاتر از 2 سال بین 10 تا 10 هزار در هر میلی‌لیتر خون است و پایین بودن آن (کمتر از 2500) می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌های عفونی، مسمومیت دارویی، بیماری‌های خود ایمنی، ایدز، بسیاری از نارسایی‌های مغز استخوان (شیمی‌درمانی) و … بوده و زیاد بودن آن (بیش از 30000) نشان‌دهنده سرطان خون و لوسمی، عفونت و … است.

HGB (هموگلوبین): مقدار طبیعی HGB در خانم‌ها 12 تا 16 گرم در هر دسی لیتر و در آقایان 14 تا 18 گرم در هر دسی لیتر است و پایین بودن (کمتر از 5) نشان‌دهنده کم‌خونی، خون‌ریزی شدید، سرطان و … است؛ بالا بودن آن (بیشتر از 20) نشان‌دهنده مشکلات ریوی؛ از دست دادن آب زیاد و … است.

RBC (گلبول‌های قرمز): گلبول‌های قرمز یکی از قسمت‌های اصلی خون عاملی قرمزی آن است که مقدار طبیعی آن بین 6/1 تا 4/7 میلیون در هر میکرو لیتر خون است که پایین بودن آن نشان‌دهنده فقر آهن و کمبود ویتامین 12B، همولیز، مشکلات ریوی و …. بالا بودن آن نشان‌دهنده بیماری‌های ریوی یا هر نوع بیماری که ناشی از کمبود اکسیژن طولانی‌مدت در بدن است، می‌باشد.

PLT (پلاکت): پلاکت‌ها از خون‌ریزی جلوگیری می‌کنند و سبب انعقاد خون می‌شوند. مقدار طبیعی آنها بین 150 تا 400 هزار در هر میلی مترمکعب خون است که این مقدار در کودکان کمی بیشتر است. اگر مقدار پلاکت خون پایین‌تر از حد نرمال (زیر 50 هزار) باشد نشان‌دهنده بزرگ شدن طحال، خونریزی شدید، لوسمی یا سرطان خون و … است. پلاکت بیشتر از حد نرمال (یک میلیون) نشان‌دهنده بیماری‌هایی از قبیل فقر آهن، بعضی سرطان‌ها، بیماری‌های ژنتیکی و … است.

آزمایش FBS : این آزمایش که همان قند ناشتا است سطح گلوکز خون را در حالت ناشتا بررسی می کند. برای همین به این آزمایش FBG هم گفته می شود. در موارد اورژانسی که تست قند خون بدون ناشتا بودن صورت می گیرد به این آزمایش BS می گویند.

آزمایش LDL و HDL : در این آزمایش کلسترول کل فرد بررسی می شود و مقدار HDL کلسترول خوب و LDL کلسترول بد و تریگلیسرید مشخص می شود.

آزمایش تیروئید: این آزمایش جهت بررسی کم کاری یا پر کاری تیروئید صورت می گیرد. در این آزمایش مقادیر TSH  ، FT4  و  FT3  مورد بررسی قرار می گیرد. با انجام آزمایش تیروئید می توانید اطلاعات کاملی از سلامتی این غدۀ مهم خود بدست بیاورید.

امیدواریم مطلب بالا شما را در تفسیر آزمایش کامل خون راهنمایی کرده باشد.

شما می‌توانید به‌راحتی از طریق خدمات شفایار به‌صورت آنلاین آزمایش‌های مختلف را درخواست دهید. مجموعه شفایار پیشرو در خدمات‌رسانی در منزل، شما عزیزان می‌توانید خدمات آزمایش در منزل، آزمایش کرونا در منزل، فیزیوتراپی در منزل و ویزیت پزشک در منزل با شفایار تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *